You are here

The parcels as they look today. Scott Steepleton/Surfside News
Concept art for the Sea View Hotel. Submitted image
Scott Steepleton, Editor
2:40 pm PST March 1, 2021

Time is running out for the public to comment on the findings of the environmental report for Norman Haynie’s proposed Sea View Hotel on Pacific Coast Highway across from Nobu.

To make the 39-room hotel a reality, the owner would combine an 18,283-square-foot street-level parcel that served as a gas station from 1968 to 2005 — now used as an auto detailing business — with an adjacent 33,384-square-foot hillside parcel that’s home to a nearly 17,000-square-foot, three-story “stepped” commercial/office building featuring a garage with 60 parking spaces and a rooftop deck.

The new boutique hotel would include a spa, restaurant, private decks and a rooftop deck with a pool.

According to the city’s 777-page hotel project report, the street-level structures would be demolished, replaced by a 13,865-square-foot building for a spa and back-of-house space in the basement level; 31 valet parking spaces, hotel reception, and the Sea View Restaurant; nine guest rooms on the second floor; and eight guest rooms on the third floor, for a total of 17 guest rooms, each of which would have a partially landscaped, private balcony.

The commercial building own the hillside parcel would be converted to 22 guest rooms with private balconies, 10 on the first floor and six on each of the other two.

A pool, bar and new landscaping would be added to the existing rooftop deck. A proposed outdoor sound system would be designed and installed to “provide relaxing background music for guests on the deck and not to create a ‘party’ atmosphere with loud music via (Djs), bands or other types of loud musical performances.” A barrier is also proposed between the deck and the homes above. (A rooftop noise analysis determined that barriers may also be needed on the sides of the deck to prevent sound from escaping.)

“This is critical for reducing the rooftop sound to acceptable levels in the nearby residential community,” wrote Matt Rashoff, an associate with Veneklasen Associates. “The side walls can be glass or some other transparent material to maintain sight lines out the side of the hotel.”

He noted that a limiter would be used to set a “hard cap” on speaker sound level output “to maintain the maximum-allowable sound levels in the residential community.”

The existing 60 parking spaces would remain and the existing elevator shaft would be extended to the roof to  comply with Americans with Disabilities Act standards.

The 18-month construction is set to begin in July.

In January, Planning Director Richard Mollica determined that despite the project’s potential to have a significant effect on the environment by way of cultural resources, geology/soils, hazards and hazardous materials and tribal cultural resources, these concerns were addressed by the developer and the project could move forward.

The report is available for comment through March 4.